maanantai 20. toukokuuta 2019

Puulaatikko ja Yamadorin ruukuttaminen


Puusta tehty laatikko sopii monesta syystä parhaaksi vaihtoehdoksi yamadorin ensimmäiseksi ruukuksi. Puulaatikolla on monia hyviä puolia:

   1.      Saa rakennettua juurakolle juuri oikeankokoisen laatikon
   2.      Puun saa kiinnitettyä helposti ja tukevasti laatikkoon
   3.      Juuret saavat ilmaa ja ylimääräinen vesi valuu pois
   4.      Puuta on helppo kuljettaa, käännellä ja käsitellä
   5.      Oikein tehtynä puulaatikko on kestävä
   6.      Puun saa ensimmäisen muotoilun jälkeen tuettua helposti oikeaan kulmaan

Itse valmistelen laatikkomateriaalin etukäteen. Tämä helpottaa varsinaista ruukutusoperaatiota merkittävällä tavalla. Valmistelu tapahtuu siten, että hankin ensin lautoja. Näitä on hyvä olla paljon ja erikokoisia. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että lautamateriaali on riittävän kestävää, sillä puu voi joutua olemaan laatikossa useita vuosia. Kestopuuta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi. Tämän jälkeen poraan lautaan reikiä ilmastoinnin varmistamiseksi.


Ilmastointi/valumareikien poraamiseen käytän halkaisijaltaan 3,5mm terää. Samaa terää käytän pohjan lautojen kiinnityksessä apuvälineenä, joka helpottaa hommaa siten, ettei tarvitse nähdä vaivaa valumareikien poraamiseen ja verkottamiseen. Yleensä istutan vasta kerätyt puut hohkakiveen raekoolla 4.5mm – 5mm. Käytän rei’itettyä lautaa sekä pohjalla, että reunoissa. Laudat kiinnitän toisiinsa ruuveilla.









 



Puulaatikon valmistan siten, että mittaan ensin kerätyn yamadorin juuripaakun koon. Seuraavaksi rakennan puusta hieman juuripaakkua isomman laatikon siten, että hohkakiveä mahtuu vähän juuripaakun alle ja reunoille. Juuripaakku pysyy jokseenkin koskemattona ruukutuksen ajan. Lopuksi tuen puun hyvin laatikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti