perjantai 3. toukokuuta 2019

Iso puu, isoja päätöksiä - Tammen muotoilua

Uuteen ruukkuun tai muotoilun aloittaminen? Säkistä olisin halunnut eroon, mutta päätin lähteä muotoilusta liikkeelle, sillä en halunnut oksien kasvavan liian paksuiksi.

Pyörin alkuun puun ympäri hetken jos toisenkin. Naapurit todennäköisesti kelasivat sen nyt seonneen täydellisesti. Varsinaista ainoaa oikeaa etupuolta en löytänyt, tai oikeammin niitä on useampi mahdollinen. Puolensa ja puolensa. On tietysti kiva, että puu näyttää hyvältä monesta suunnasta katsottuna. Toisaalta suunnittelun kannalta on aina mukavampaa, jos löytyy jokin ensisijainen julkisivu.



Noh, muotoilu oli oikeastaan yllättävänkin helppoa. Ensin hankkiuduin eroon vasemman puolimmaisesta ja paksuimmasta latvasta. Siitä oli kuollut suurin osa ja nyt se oli vaan mötti varren päässä. Samoin poistin muitakin kuolleita oksan kappaleita. Lopulta päätin jättää puulle kolme latvaa, joista keskimmäisen isoimmaksi ja korkeimmaksi ja sivulatvat hieman eri korkuisiksi. Tämä teki rakenteesta mukavan epäsymmetrisen.







Isoimmat oksat ehdin jo taivuttelemaan, mutta vielä on paljon langoiteltavaa jäljellä. Samoin on jäljellä aikamoinen kaiverrusurakka. Osa oksista kaipaa myös reilua lyhentämistä, mutta sen ehtii tekemään myöhemminkin. Keväällä todennäköisesti teen tälle langoituksen valmiiksi, jonka jälkeen jätän puun rauhaan joksikin aikaa.

Ei olisi muuten ilman puukkosahaa hommasta tullut yhtään mitään.

1 kommentti: