torstai 29. elokuuta 2019

Syysmuokkausta - Mänty #10

Tämä yksilö on kehittynyt hyvää vauhtia. Takasilmuja on tullut kaikkialle paljon ja paksuutta on tullut hyvin runkoon ja oksiin lisää. Suurin osaa langoista onkin täytynyt poistaa kesän myötä. 5mm paksuinen kuparilanka oli painunut kokonaan puun sisään.


Muutin vähän etupuolta kääntämällä puuta vastapäivään ja langoittelin samalla pari oksaa. Tuli myös hinku kasvattaa runkoon paksuutta lisää, joten puulle tulee jäämään paljon uhrioksia jatkossa. Bonsairuukkuun tämä menee ensi keväänä.


Seuraavan suunnitelman mukaan on tarkoitus edetä:

1. Tämä alue alkaa olla suhteellisen valmis. Takasilmuja on tullut hyvin lähelle runkoa ja ensi vuonna tämä alue siirtyy todennäköisesti kehitysvaiheesta ylläpitovaiheeseen, eli nyppimään pääsee  keväällä.

2. Latva kaipaa vielä vähän kehitystä ja tuuheutta. Todennäköisesti jätän tänne myös uhrioksan tai pari tulevaa varten. Puun suunniteltu korkeus menee tuossa punaisen viivan tienoilla.

3. Toinen latva kaipaa vielä vähän tuuheutta ja korkeutta lisää. Kovin paljon nykyistä isommaksi se ei kuitenkaan tule. 

4. Tämä alue kaipaa lisää takasilmuja. Pituutta sillä on jo liikaakin. Koska tarkoituksena on kasvattaa rungolle lisää paksuutta, aion jatkaa oksan pituuden ja leveyden kasvattamista. Takana menee myös oksa, joka saa kasvaa vielä pituutta ja paksuutta lisää ja josta tulee mahdollisesti puun rungosta kauimmainen oksa (ns. defining branch). 

5. Puun takana menee oksa, joka kasvaa samasta kohdasta kuin etupuolella oleva oksa. Koska etupuolella oleva oksa on suunnittelun kannalta tärkeämpi, tulee taaempi oksa lähtemään pois jossain välissä.

6. Tämä koko alue tulee lähtemään pois. Kasvu on liian kaukana puun rungosta ja se vie tarpeettomasti huomiota pois muusta puusta.

Koko puun suhteen pyrin säilyttämään kasvua mahdollisimman paljon. Vasta siinä vaiheessa, kun kasvu alkaa varjostamaan suunnitelman kannalta tärkeämpiä alueita, leikkaan sen pois. Tulen myös ohjaamaan kasvua ulos ja alaspäin rungosta. Tämä on tärkeää siitä syystä, että näin oksat saavat valoa ja takasilmuja syntyy helpommin.

Rungon paksuunnuttamisen kannalta istuttaminen maahan tai isompaan ruukkuun olisi nopeampi tapa edetä. Ajattelin kuitenkin koittaa, miten homma onnistuu puun mittoihin suunnitellussa bonsairuukussa. Nyt puun paksuus alhaalta on noin 4,5,cm. Seurailen ja raportoin miten homma etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti