keskiviikko 28. elokuuta 2019

Langoituksen poistosta - pari hyvää esimerkkiä

Langoituksen laittamisen lisäksi vähintään yhtä tärkeätä on sen poistaminen. Poistamisen ajankohta vaihtelee sekä lajeittain että yksilökohtaisesti. Kalenteri sopii siis huonosti langoituksen poistamisen ajankohdan määrittelyyn. Tärkeätä on aina silloin tällöin silmäillä langoituksen tilaa.

Langoituksella on yksi ainoa tärkeä funktio ja se on oksien ja rungon laittaminen haluttuun asentoon. Tästä syystä langoitusta ei voi poistaa liian aikaisin. Toisaalta, langoituksesta ei haluta jäävän pysyviä jälkiä puuhun, joten langat olisi hyvä poistaa, ennen kuin niin käy. Oksat asettuvat taivutettuihin muotoihin kasvun myötä, joten langoitus painuu väkisinkin jonkin verran puun sisään. Se mikä on liikaa ja mikä liian vähän, on sellainen asia jonka joutuu käytännössä oppimaan. Jos oksa palaa takaisin alkuperäiseen asentoon taivuttamisen jälkeen, on se merkki siitä että lanka oli siinä liian vähän aikaa. Joskus saman oksan joutuukin langoittamaan useampaan otteeseen. Ideaalitapauksessa yksi kerta riittää.   

Puiden kohdalla on olemassa lajikohtaisia eroja ja nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että havupuissa lankoja pidetään keskimäärin lehtipuita pidempään. Kuusen kohdalla langat saattavat olla paikoillaan useita vuosia. Lehtipuiden kohdalla sovelletaan havupuita enemmän clip&grow -tyyppistä muotoilukäytäntöä. Havupuissa syvätkin jäljet parantuvat ajan kanssa helpommin kaarnan kasvun myötä, kun taas lehtipuissa herkkään runkoon saattaa helposti jäädä pysyviä jälkiä, Puusta kannattaa poistaa vain ne langat kerrallaan, jotka ovat leikanneet kiinni. Tässä helpottaa, kun lankoja laitettaessa on pyritty välttämään niiden risteämistä. Lankoja poistettaessa ne kannattaa pyrkiä ottamaan pois siten, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän jälkiä puulle, tämä edellyttää sekä leikkaamista, että langoituksen poiskieputtamista. Kumpaakin kättä kannattaa käyttää hyödyksi. Lankaa ei kannata pyrkiä väkisin säästämään uudelleen käytettäväksi. Seuraavaksi pari esimerkkiä onnistuneesta langoituksesta ja langan poistosta.

saarni kevät
saarni kesä
saarni loppukesä
Saarnin kohdalla langoitin siitä kaksi tulevaa latvaa. Isomman latvan kohdalla langoitus oli painunut noin kuukaudessa hyvin sisään ja se piti täydellisesti muotonsa langan poiston jälkeen. Kuukausi lisää ja jäljet olivat hävinneet jo lähes täysin. Pienempi oksa ei  ole paksuuntunut juuri lainkaan, joten langat saavat jäädä siihen talven yli.

Tammi kesä
tammi kesä
Tammi loppukesä

Tässä näkyy kuva tammen tulevasta latvasta. Langat olivat  leikanneet kiinni ja niiden irroituksen jälkeen  oksa oli asettunut haluttuun asentoon, eikä langoituksesta juuri jäänyt havaittavia merkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti