maanantai 10. syyskuuta 2018

Pinus Banksianan taimikasvatusta


Kovin pieniä olivat viime keväänä idätetyt männyntaimet kesän alussa. Toinen näistä on kasvanut 2.5 - 3.0mm hohkakivessä, toinen 3-8mm lecasorassa. Päällisin puolin eroja kasvussa ei ole ollut havaittavissa. Kumpikin on saanut vettä päivittäin ja tuhdit lannoitteet viikoittain. Hyvin ovat voineet.


Pahimpien helteiden mentyä ohi päätin vilkaista hieman juuria ja laittaa nebaria sekä runkoa paremmalle alulle.

Juuriston suhteen oli havaittavissa mielenkiintoinen ilmiö. Pienemmässä raekoossa kasvaneen taimen juuret kasvoivat pääasiassa ruukun ulkopuolella, ruukun pohjan reikien ympärille, kun puolestaan lacasorassa oli selkeästi enemmän juuria ruukussa. Ruukuissahan tilaa olisi ollut juurille vielä vaikka kuinka paljon käytettävissä.

Nebaria lähdin kehittämään siten, että levitin juuria suhteellisen tasaisesti rungon ympärille pienen vanerinpalan päälle. Sen päälle laitoin vielä maa-ainesta hyvän kerroksen. Muotoilussa lähdin liikkeelle siitä, että tein liikettä alimpaan oksaan langan avulla. Tällä hetkellä pisin runko tulee toimimaan uhrioksana, jonka tarkoituksena on lisätä puuhun kokoa.

1 kommentti:

  1. Näistä oikeanpuolimmaisin kuoli pian istuttamisen jälkeen. Veikkaan että juuria tuli karsittua turhan ankaralla kädellä, vaikka yritin toimia maltillisesti.

    VastaaPoista