maanantai 17. syyskuuta 2018

Mänty #3 - kaksi kesää kasvua takana ja hyvältä näyttää

Tämä puu kerättiin 2017 keväällä. Sittemmin se on asettunut uusiin olosuhteisiin oikein hyvin. Tervettä kasvua tulee lisää ja se on edellistä kesää voimakkaampaa. Takasilmujakin tulee jonkin verran. Kastelun ja lannoittamisen lisäksi tälle ei ole tehty muita toimenpiteitä.


Seuraavana keväänä tälle voisi tehdä joko muotoilun tai ruukuruksen. näistä jälkimmäinen vaikuttaa todennäköisemmaltä ratkaisulta. Tässä on ensinnäkin erityisen hankalan muotoinen juuristo, johon haluan päästä käsiksi ennen varsinaista muotoilua. Tuplanebarista ja pitkistä x:n muotoisista juurista pitäisi päästä eroon. Tarkoituksena on pyrkiä lyhentämään mahdollisimman paljon puun vasemmalla puolella olevia juuria. Toiseksi puuta ei ole kiinnitetty riittävän hyvin laatikkoon, joten muotoilu ja varsinkin rankemman puoleinen sellainen voi olla puun hyvinvoinnin ja oman tekemisen kannalta ikävää. Tavoitteena on saada tämä mahtumaan nykyistä puolet pienempään ruukkuun. Oikeanpuoleisen alueen juurakosta jätän seuraavassa ruukutuksessa lähes kokonaan koskematta.



Itse tein tämä puun kohdalla sen virheen kerätessä, että 'puhdistin' juuripaakkua liiaksi. Sittemmin olen oppinut, että juuret on hyvä jättää mahdollisimman koskemattomiksi. Erityisesti havupuiden kohdalla on syytä pitää mielessä, että mitä vähemmän juuriin kajoaa, sen parempi.

Suurimmat vastoinkäymiset tämän puun kohdalla on ollut kaksi peräkkäistä muuttoa vuoden sisään. Kummassakin muutossa on katkennut yksi iso aloksa. Kohtalokasta tämä ei ole, mutta harmillisesti rajaa jotain suunnitteluvaihtoehtoja ulos. Kuvasta on hankala hahmottaa, -varsinkin kun tuo toinen isompi kuollut oksa tulee helposti eteen - ,mutta tässä on rungossa kapenemaa ja suuunnanmuutoksia varsin hyvin. Varsinaiseen muotoiluhommaan pääsee keväällä 2020. Ensi kesänä saa toki jo maistiaisia muotoilun suhteen, kun pääsee työstämään deadwoodia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti