sunnuntai 20. elokuuta 2017

Japanin lehtikuusi, ensimmäinen muotoilu

Se näissä ostopuissa on erityisen kiva piirre, että niihin pääsee heti käsiksi. Tässä yksilössä tykkään erityisesti siitä, ettei siinä ole mitään valmista muotoa, jota täytyisi lähteä noudattamaan. Sitä saa itse vaivata päätään muotoilun suhteen. Tämähän se juuri parasta bonsaitouhuissa onkin.

Lähdin liikkeelle alhaalta ylös päin. Ensin alin oksa kohdilleen ja niin edelleen. Taivuttelin oksat haluamaani asentoon. Jäljelle jäi myös paljon sellaista, jolla ei tule olemaan mitään käyttöä tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan poistin puusta vain muutaman oksan ja nekin sen vuoksi, että saan paremman näkymän puun yläosaan. Näin sain uuden huipun laitettua paremmin kohdilleen.



Runko ei ollut omaan makuuni riittävän mielenkiintoinen yläosasta, joten tein puulle uuden latvan. Puussa on myös iso mutka alhaalla. Jos sen päälle olisi jättänyt suoran rungon olisi se näyttänyt hieman hassulta.

Jätin vanhan latvan vielä toistaiseksi paikoilleen, samasta syystä kuin muutenkin poistin kasvustoa vain vähän. Tarkoituksenani on kasvattaa puuhuun vielä kokoa lisää, erityisesti runkoon. Rungon paksuuntuminen on seurausta sekä käytettävistsä olevasta lehtimassasta, että ruukun koosta. Jos olisin poistanut latvan tällä kertaa, olisi se hidastanut rungon kasvua merkittävästi tulevaisuudessa. Tosin se kannattaa pitää mielessä ettei puuta tule istuttaa myöskään liian isoon ruukkuun, vaan pikkuhiljaa siirtyä ruukkukoossa isompaan.


Todennäköisesti tulen jatkamaan latvaan vielä sivulle ja taakse tulevina vuosina. Pitää seurata mihin suuntaan tämä kehittyy ja sitten päättää jatkotoimenpiteistä. Lehtikuusen langoittamiseen suosittelen muuten jotain sellaista aikaa, kun siinä ei ole neulasia. Meinasi mennä vähän homma hankalaksi välillä. Suunnitelmissa on antaa rungon kasvaa ainakin kaksinkertaiseksi nykyisestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti