keskiviikko 23. elokuuta 2017

Bonsai Mirai - maksullista verkko-opiskelua

Bonsain kasvatus on haastava ja taitoa vaativa laji. Puut joutuvat koville, kun niitä leikataan ja taivutellaan halutun muodon aikaan saamiseksi pienessä ruukussa. Bonsain elinvoiman ja hyvinvoinnin kannalta olisi kerrassaan mainiota, että käytössä olisivat oikeaoppiset työskentelytavat. Yllättävän vaikealta on tuntunut kuitenkin löytää täsmällisiä ohjeita siihen, mitä, milloin, miten ja mistä syystä mitäkin toimenpiteitä puille tehdään. Sekä internetistä että virallisemmistakin bonsaikirjoista löytyy joitain ohjeita. Valitettavan usein nämä ohjeet ovat hyvinkin puutteellisia ja lähes poikkeuksetta tarjoavat keskenään ristiriitaista tietoa. Kuinka siis toimia? Kuinka valita oikeat toimintatavat?

Itse kun olen etsinyt vastausta näihin kysymyksiin, olen painottanut kokemusperäisen tiedon, esimerkkien sekä tutkimustiedon perustan varaan muodostumaa kokonaiskuvaa. 

Bonsai Mirai on tähän mennessä ehdottomasti paras vastaan tullut vaihtoehto. Kyseessä on maksullinen verkko-opetus, jonka sisällöntuotosta vastaa Ryan Neil tiimeineen. Neil on viettänyt Japanissa kuusi vuotta Kimuran opissa. Tämän lisäksi hänellä on taustallaan puutarha-alan opintoja ja hän on uransa aikana ehtinyt käsittelemään satoja, ellei tuhansia puita. Mikä sitten tekee Miraista niin mainion tavan oppia bonsaiden käsittelyyn liittyviä tekniikoita ja taitoja?

Merkittävin kohta lienee siinä, että puita käsitellään aina kokonaisuutena ja niillä on sekä historia että tulevaisuus. Puiden kehittymistä pääsee seuraamaan vidoilta eri vaiheissa niiden kehityskaarta. Videoilta myös näkee selvästi, mitä millekin puille tehdään missäkin kehitysvaiheessa. Samalla Neil kertoo miksi tekee mitä tekee, mitä on tehty aikaisemmin ja mihin tekemisen avulla pyritään. Samalla hän tekemisen ohessa vastaa asiasta esiin nousseihin yleisöltä tulleisiin kysymyksiin.

Nyt kun vertaan näitä opastusvideoiden katsomista pelkkään teksti- tai kuvaperusteisen ohjeistukseen, on selvää, ettei niiden perusteella saa yhtä hyvää kuvaa tekniikoista. Työpajojen ja esitysten huono puoli on myös siinä, että niissä esitettävät tekniikat ja toimet ovat mahdollisia vain tiettyinä aikoina vuodesta, puun tietyssä kehitysvaiheessa, tietyn puulajikkeen- ja yksilön kohdalla.

Mitä sitten olen oppinut tähän mennessä itse katsomistani videoista? Olen oppinut ajoituksella olevan hyvin suuri merkitys kaikissa toimenpiteissä. Nyppimisen tekniikoita eri lajeilla ja sitä myöten backpudien syntymisestä ja kehittymisestä. Leikkaamisen eri tekniikoita eri lajeilla. Keskeisiä muotoilun periaatteita (leikkaaminen kahteen), jota en ole jostain syystä muualta bongannut. Olen oppinut langoittamisen perusperiaatteita ja sen yhteyden puun kokonaishyvinvointiin. Olen oppinut, ettei multiflush ja singleflush mäntylajeilla ole mitään tekemistä keskenään hoidollisessa mielessä. Olen oppinut taivuttamisen tekniikoita. Puun on välillä annettava kasvaa ja olla puu. Kaiken kaikkiaan videoilla on ollut toimintaani erittäin merkittävä vaikutus ja tulen hyödyntämään niiltä saatua tietoa aina uusia toimenpiteitä tehdessäni.

Kuukauden verran olen noita videoita nyt katsellut testimielessä. En läheskään kaikkia, vaan vain osan niistä. KOhtuuhintaisella kuukausimaksulla saa käyttöönsä koko videoarkiston, jonne tulee säännöllisesti materiaalia lisää. Aika pieni hinta siihen nähden, kun miettii kuinka paljon aikaa ja rahaa voi helposti käyttää bonsaiharrastuksen parissa.

Videoita voi etsiä lajien, tekniikan tai ajankohdan perusteella. Mielestäni homma toimii jo nyt erittäin hyvin. Tulevaisuudessa videoita tulee olemaan luonnollisesti paljon lisää ja puheiden perusteella nettisivusto on parhaillaan kokonaisuudistuksen kohteena. Joten kyllä, tulen ehdottomasti jatkossakin tilaamaan palvelun aina silloin tällöin kuukaudeksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti