Ruukutus on varmasti yksi kysytyimmistä ja eniten keskustelua herättäneistä aihepiireistä bonsaiharrastuksen ympärillä. Seuraavaksi tarkoituksena käydä läpi ruukuttamiseen liittyviä perustekijöitä.
1. Maa-aines (& kastelu & lannoittaminen)
2. Ajankohta
3. Puun tukeminen
4. Ruukun valinta
5. Havupuut / lehtipuut
1. Maa-aines (& kastelu & lannoittaminen)
Bonsaille soveltuva maa-aines, kastelu ja lannoittaminen kulkevat kaikki käsi kädessä. Harrastajasta tai ammattilaisesta riippuen on käytössä erilaisia toimintamalleja, joilla kaikilla saadaan aikaan hyviä tuloksia. Tarkoituksenani ei ole julistaa tässä mitään lopullisia totuuksia, vaan enemmänkin yleisiä periaatteita ja itse toimiviksi koettuja käytäntöjä.
Oleellisia tekijöitä maa-aineksen valinnassa ovat hyvä veden varastointi- ja luovuttamiskyky sekä ilmavuus. Multaa ja muita orgaanisia aineksia maa-aineksena bonsaikasvatuksessa ei juurikaan käytetä. Käytetyimpiä maa-aineksia ovat esimerkiksi hohkakivi (pumice), laavakivi, kevytsora ja Akadama. Muitakin aineksia tietty näkee käytettävän vähän paikasta (tuotteiden saatavuus) ja harrastajasta riippuen. Ruukussa kasvavan puun (alunperin orgaanista materiaalia oleva) maa-aines pyritään korvaamaan bonsainkasvatukseen paremmin sopivalla materiaalilla, joko yhden tai useamman ruukutuksen aikana.
Kastelun suhteen pätee, että ruukussa olisi olla hyvä vettä jonkun verran, mutta ei liikaa. Koska maa-aineksessa ei ole ravinteita, täytyy bonsaita myös lannoittaa säännöllisesti. Juurten täytyy saada kasvaakseen sekä vettä, happea että ravinteita.
Täältä löytyvät omat käytäntöni kastelun, lannoittamisen ja maa-aineksen suhteen. Ibukilta puolestaan olen hommannut maa-ainekset, perusteina hinta, laatu ja helppous.
2. Ajankohta
Suositelluin aika ruukkuttamiselle on keväällä, juuri kun kasvit ovat lähdössä kasvuun talvilevon jäljiltä. Suomen oloissa tämä tarkoittaa huhtikuun puolenvälin tienoilta toukokuun puoliväliin sijoittuvaa ajankohtaa. Muinakin ajankohtina voi toki ruukuttaa, mutta tällöin juurten leikkaamisen kohdalla kannattaa edetä maltillisemmin, jonka lisäksi puille on hyvä järjestää suojaa voimakkaimmalta auringonpaahteelta. Ruukutuksen yhteydessä ja lähiaikoina kannattaa myös välttää muuta merkittävää puun muotoilua.
3. Puun tukeminen
Puu on syytä tukea ruukkuun hyvin. Usein tässä käytetään samaa lankaa mitä muotoilussa. Tukea tarvitaan siihen, että juuret kasvavat hyvin, että puuta pystyy muotoilemaan ja ettei puu kaadu ruukusta pois pienemmästäkin tuulenvireestä.
4. Ruukun valinta
Ruukkuna voi toimia esimerkiksi saviruukku, muovilaatiikko, puulaatikko, säkki ja jossain tapauksissa puun voi istuttaa suoraan maahan. Ruukkua valitessa ja ruukutusta pohtiessa on syytä kysyä itseltään, missä vaiheessa puu on ja mitä ruukutuksella pyritään saavuttamaan. Turhaan puita ei kannata ruukuttaa.
Maahan istuttamista käytetään pääasiassa silloin, kun tarkoituksena on kasvattaa runkoon paksuutta. Samoin säkkikasvatusta käytetään yleisimmin taimivaiheessa rungon paksuunnuttamiseen. Näitä vaihtoehtoja käytetään nuorten taimien kohdalla.
Puu- ja muovilaatikkoa voidaan käyttää yamadorien ensimmäiseen ruukutukseen. Samoin näitä voidaan käyttää hyödyksi rungon paksuunnuttamiseen ja nebarin kehittämiseen. Maakasvatukseen verrattuna puiden kontrolli on parempaa, joskin kasvu saattaa olla hitaampaa.
Taimikaupasta hommattua nuorta puuta ei kannata laittaa liian aikaisin liian pieneen bonsairuukkuun. Bonsairuukussa runko ei enää juurikaan kasva paksuutta ja puun kasvu hidastuu merkittävästi juuritilan rajoituksen myötä. Mitä enemmän puun juurilla on tilaa kasvaa ja mitä enmmän taimella on lehtimassaa käytettävissä, sen nopeampaa kasvu.
Siinä vaiheessa, kun puu alkaa olla runkoa ja nebaria myöten valmis, voidaan harkita bonsairuukkuun istutusta.
5. Havupuut / lehtipuut.
Havupuut ja lehtipuut eroavat jonkinverran toisistaan ruukutuksen suhteeen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lehtipuut kestävät hyvin voimakastakin juurten leikkaamista ja lyhentämistä, kun taas havupuiden kohdalla on hyvä käyttää malttia ja jättää aina osa juurista koskematta.
Itse olen toiminut siten, että lehtipuiden kohdalla poistan (lähes) kaiken alkuperäisen (=multaa, savea tms. orgaanista ainesta) maa-aineksen juurten ympäriltä ja korvaan sen 1/1/1 hohkakivi/laavakivi/akadama seoksella. Maa-aineksen raekoon ollessa 4,5-5mm.
Havupuiden kohdalla etenen huomattavamman paljon maltillisemmin. Jätän aina ison osan juurakosta koskematta ja siinä saa olla alkuperäistä maa-ainesta mukana. Ruukkua kiertävät juuret katkaisen. Muutenkin isoja juuria ei kannata väkisin tunkea ruukun sisään, vaan ne on parempi katkaista. Silloin kun juuripaakkuun jää vielä orgaanista maa-ainesta, käytän maa-aineksena hohkakiveä 4,5 -5mm raekoolla. Myöhemmissä ruukutuksissa, kun orgaaninen maa-aines on saatu poistettua, siirryn myös havupuiden kohdalla käyttämään samaa maa-ainesta kuin lehtipuillakin.
Mistä Suomessa saa akadamaa tai bonsaimultaa
VastaaPoistaValitettavasti Akadaman saatavuus Suomessa on huonoa. Itse suosisin jotain ulkomaalaista kauppaa.
VastaaPoista