keskiviikko 15. elokuuta 2018

Katajaa testiin


Olen pitkään vältellyt katajia bonsaiaihioina. Syynä erityinen kiinnostukseni yamadoreja kohtaan. Ja koska Suomessa kasvaa luonnossa vain erittäin hankalana pidettyä Juniper communista, en ole myöskään kiinnittänyt huomiota muihin katajiin. Suomessa kuitenkin myydään paljon tähän ilmastoon sopivia lajikkeita, joten ehkä näitäkin voi koittaa.



Testissä on nyt kolme puutarhaliikkeistä hankittua tainta, sekä yksi pihassa kasvanut ja sieltä kukkamaan laajennuksen tieltä ylös nostettu yksilö.  Takarivissä rohtokataja (Sabina juniper) sekä tarhakataja (Juniperus media old gold). Eturivissä laakakataja (Juniperus hor. 'Wiltonii') ja sinikataja (Juniperus squamata).

Puutarhaliikkeen taimet ovat sen verran pieniä, etten niistä lähtenyt muokkaamaa heti valmiita bonsaita. Ne saavat kasvaa ensin kokoa, ennen kuin alan niitä lopullisesti muotoilemaan. Istutin taimet isompiin ruukkuihin juuripaakkua varovaisesti avaten. Samalla pyrin myös etsimään mahdollista nebaria ja valitsin istutuskulman sillä perusteella. Puiden istuttaminen vinoon mahdollistaa myös paremman liikkeen suunnittelun runkoon myöhemmässä vaiheessa. Kevätauringolta nämä on syytä suojata hyvin. Jos kasvu on ensi kesän jäljiltä hyvää ja tervettä, pääsee näille tekemään pieniä langoitus operaatioita syksymmällä. Sinikataja saa olla täysin koskematta ainakin ensi vuoden ajan ja kasvaa rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti