lauantai 18. maaliskuuta 2017

Bonsailla maa-ainesta etsimässä, osa III

Sihti on saanut laulaa jokusen kerran kevään aikana. 50 litraa Kekkilän hiekoitusmursketta on jaettu kahteen kekoon, joista pienempi on kokoluokkaa 3-6mm ja suurempi 6-8mm. Silmämääräisesti arvioituna kumpaakin ainesta tuli suurin piirtein saman verran, isoa ehkä hieman enemmän. Kissanhiekkaa sihtailin myös ja poistin siitä alle 2mm palaset. Tuossa siivilöintihommassa kannattaa muuten käyttää hengityssuojaimia, kivipölyn hengittäminen ei ikinä ole hyvä asia.  


Tämän jälkeen mittailin eri maa-ainesten painoa ja vedenpidätyskykyä. Astia oli sama kuin aiemmissa mittauksissa. Upotin täyden ruukun veteen. Annoin niiden olla siellä hetken aikaa. Tämän jälkeen nostin ruukun sieltä pois ja annoin ylimääräisten vesien valua rauhassa pois. Veden kanssa mitatut tulokset ovat siis niitä tuloksia, joissa ylimääräiset vedet ovat saaneet valua pois. Tuloksiksi sain seuraavaa:



Hiekoitusmurske aka Lecasora (Kekkilä) 3-6mm 536g             Veden kanssa 692g
Hiekoitusmurske aka Lecasora (Kekkilä) 6-8mm 485g             Veden kanssa 616g
Kissanhiekka (Paakkuuntumaton Rainbow) 2-3mm 969g         Veden kanssa 1423g
Mineraalisubstraatti yli 6mm (Ecogrip) 1238g                          Veden kanssa 1378g

Tässä myös aikaisempia mittaustuloksia:

Hohkakivi 1-5mm 1186g
Hohkakivi 2-12mm 995g
Mineraalisubstraatti (Ecogrip) 1545g
Laavakivi 2-5mm 1833g
Laavakivi 2-8mm 1654g
Vesiviljelysora 703g

Aika merkittäviä eroja sekä painon, että vedenpidätyskyvyn suhteen havaittavissa. Esimerkiksi kissanhiekka imee vettä ihan hulluna ja Mineraalisubstraatti ei juuri lainkaan. Isompi aines imee vettä myös pienempää ainesta vähemmän. Aion vielä suorittaa lisää vertailuja eri maa-aineksien vedenpidätyskyvyn suhteen. Jos vielä selvittäisin tuon käyttämäni ruukun tilavuuden, niin voisin tämän jälkeen laskea myös ruukkuun jäävän ilman määrän.

Sitäkin olen pohtinut, että kuinka merkittävistä asioista on kyse tai kuinka järkevää tämä maa-aineksen siivilöinti ylipäätään on. Jos päätyy käyttämään vaikkapa tuota lecasoraa maa-aineksena, niin onko ylipäätään tarpeen erottaa pientä ja isoa ainesta toisistaan? Jos vastaus on kyllä, niin onko se kaiken sen hinnan ja vaivan väärti, kun puolet aineksesta on hukkakamaa (toki sitä voi käyttää muualla puutarhassa, mutta kuitenkin.)? Mahdollisesti pienemmällä rahalla ja pienemmällä vaivalla saisi maa-aineksen tuotua kotiovella ja se voisi olla sellaisenaan käyttövalmista.

Itse harkitsen vakavasti kääntymistä Ibukin tuotteiden pariin. Sieltä saa käyttövalmista valmiiksi siivilöityä ainesta suhteellisen edulliseen hintaan. Esimerkiksi 2,5-3mm koossa oleva hohkakivi (pumice) 17 litran säkeissä tulisi maksamaan 9 – 13 euroa riippuen siitä, kuinka paljon tuotetta laittaa tilaukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti