lauantai 4. helmikuuta 2017

Juurihoitoa

Joulukuussa vilauttelin näkymää mäntymetsästä. Idätyksen jälkeen, - ehkä noin kuukausi idätyksestä, suoritin taimille juurihoidon. Koko kalusto sai lähteä kerralla.

Homma eteni siten, että aluksi kaivoin taimet hellävaroen mullasta ja ravistelin suurimmat maa-ainekset pois.


Seuraavaksi leikkasin terävällä veitsellä koko pääjuuren pois ja laitoin taimen vesiastiaan odottelemaan sitä, että saan tehtyä toimenpiteen kaikille taimille.



Sitten kun kaikki taimet oli hoideltu, istutin ne samaan astiaan uudestaan ja huolehdin että istutusmulta on takuulla kosteata.



Ai miksikö näin rankka toimenpide? Näistä taimista on tarkoitus tulla bonsaita ja nebarin kehityksen kannalta pääjuuren katkaiseminen on hyvin tärkeä toimenpide. Ilman tätä operaatiota taimen juurikasvu keskittyisi pääjuureen kasvattamiseen ja tätähän emme halua. Vaikka leikkaaminen saattaa vaikuttaa rankalta toimenpiteeltä, osoittautui että kaikki taimet selvisivät siitä. Muutama viikko leikkuun jälkeen ovat kaikki taimet edelleen elossa. Pitää vielä jossain vaiheessa kaivaa ne ylös ja tarkastella paremmin juurten kehitystä.

Mielenkiinolla odotan mitä näille tapahtuu tulevaisuudessa. Kyseessä on keskellä talvea tehty testi-idätys, jonka avulla tarkoitus oli tutkia siementen itävyyttä, joko osoittaitui oikein hyväksi (80 %). Mäntyhän on ehdottomasti ulkolajike, eli sen ei oikeastaan pitäisi selvitä sisätiloissa pidemmän päälle. Ajattelin testimielessä pitää nämä sisällä ja katsoa mitä niille tapahtuu jatkossa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti