lauantai 14. helmikuuta 2015

Cumari Pollux

Ajattelin esitellä aiemmin vilauttamiani boncheja hieman tarkemmin. Yksi johdonmukainen tapa lähteä liikkeelle on edetä menneistä tapahtumista kohti nykypäivää. Joten ensimmäisenä lavalle saa astua vanhin tapaus Cumari Pollux.   
Cumari Pollux, edestä [helmikuu 2015]
Tässä kuvassa kasvista on hiljattain leikattu suurin osa kasvusta pois, joten vihreän lehtimassan määrä saattaa vaikuttaa kovin vaatimattomalta.

Yleensä noudatan leikkaamisen suhteen periaatetta, jossa kasvia leikellään pikkuhiljaa haluttuun muotoon, tarkoituksena muodostaa mahdollisimman tuuhea ja hyvännäköinen kokonaisuus. Näin keväisin, kun huomio kiinnityyy usein uusien lajikkeiden idättämiseen ja taimien kasvattamiseen, saattaa vanhemmat kasvit jäädä vähemmälle huomiolle. Tällöin uudesta kasvusta saattaa tulla harvaa ja esteettisesti vähemmän miellyttävän näköistä. Näin oli päässyt käymään myös tällä kertaa.

Ei hätiä mitiä. Uuden kasvuston pystyy joko taivuttamaan haluamaansa suuntaan tai vaihtoehtoisesti uudet haarat voi leikata lähes kokonaan pois. Chilit antavat paljon anteeksi. Itse päädyin tällä kertaa jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tässä vielä kasvi muilta puolilta tarkasteltuna:  

Sivusta
Takaa
Sivusta
Cumari Pollux kuuluu chilien joukossa hieman harvinaisempaan C. Praetermissum -sukuhaaraan. Tähän asti kasvattamistani chileistä se vaikuttaa olevan kaikista otollisinta ainesta bonsaitarkoituksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa lehtien pientä kokoa, luontaista taipumusta kasvaa sivusuuntaisesti ja tiheästi, sekä paksuja juuria joista muodostuu helposti näyttävä nebari. Oksat ovat myös suhteellisen taipuisaa materiaalia ja kasvua on helppo ohjailla haluamaansa suuntaan. Nämä ovat kaikki sellaisia ominaisuuksia, joita chilien parista ei yksiselitteisesti voi olettaa löytyvän.

Entä miten tähän nykyiseen tilanteeseen on päädytty? Kaivelin vähän valokuva-arkistoja ja sieltä paljastui joitain etappeja matkan varrelta, joista saa kelpo käsityksen kasvin kehitysvaiheista. Liikkeelle lähdettiin tuttuun tapaan idätyspuuhilla vuoden 2011 tammikuussa. Tämän kasvin kohdalla turvauduin kasvatuksen suhteen passiiviseen vesiviljelysysteemin. Lopulliseksi ruukuksi valikoitui halkaisijaltaan 23 cm mimosaruukku.

Cumari Pollux syksyllä 2011 juuri ennen alasleikkausta. Korkeutta puolitoista ja  leveyttä pari metriä.
Cumari Pollux ikkunalaudalla lähes lehdettömänä, ensimmäinen kasvi vasemmalta [syyskuu 2011]
Cumari Pollux [lokakuu 2011]
Cumari Pollux [joulukuu 2011]
Ilman leikkelyä vapaana luonnonvalossa päässyt kasvamaan Cumari Pollux [maaliskuu 2012]
Ideaalitapauksessa - kuten tämän Cumari Polluxin kohdalla - chilistä saa varsin näyttävän bonsain alle vuodessa. Välttämättömiä edellytyksiä onnistumiselle on olemassa oikeastaan kaksi. Ensinnäkin on huolehdittava siitä, että kasvatukseen käytettävä ruukku on riittävän iso. Toisekseen on syytä varmistua siitä, että kasvi saa riittävästi valoa. Mitä enemmän valoa, sen parempi. Varsinkin keväällä ja syksyllä, kun luonnonvaloa on vähän tarjolla, on syytä turvautua keinovalaistukseen. Loppu onkin sitten hienosäätöä.

Seuraavalla kerralla esittelyvuorossa Aji Fantasy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti