maanantai 8. heinäkuuta 2019

Mänty#8 - Etupuolen valinta ja ensimmäinen muotoilu


Etupuolen valinta tuntuu olevan itsellä se aikaa vievin osa muotoilussa. Ennen varsinaiseen leikkuuseen ja langoittamiseen ryhtymistä tykkään pyöritellä puuta ympäri ja ympäri. Eri suunnista tarkasteltuna puu tarjoaa aina jotain hyviä piirteitä, joskin samalla paljastuu epäkohtia ja puutteita. Jostain suunnasta tarkasteltuna nebari näyttää parhaalta, toisesta suuunnasta runkoon tulee eniten liikettä ja jossain asennossa oksat ja latva tuntuvat asettuvan parhaisiin paikkoihin. Luonnosta kerätyn puun kanssa joutuu aina väistämättä tekemään kompromisseja.













Etupuolen valinnan yhteydessä tulee samalla mietittyä puun rakennetta, korkeutta ja oksien paikkaa. Siinä vaiheessa kun päätös etupuolesta on tehty, homman eteneminen sujuu enemmän mekaanisesti. Etenen nuotoilussa siten, että poistan ensin isoimmat oksat ja sellaiset oksat, joista tiedän etten tule käyttämään niitä suunnittelussa ja jotka ovat niiden oksien tiellä, joita tiedän käyttäväni. En halua kuitenkaan poistaa liikaa oksia kerralla. Tälle on kaksi syytä. Toisaalta en halua aiheuttaa puulle liikaa stressiä poistamalla kerralla liikaa yhteyttävää havumassaa ja toisaalta en välttämättä tiedä tarkkaan muotoilun alkuvaiheessa, mitä oksia lopulta tulen käyttämään.

Muotoilun suhteen etenen laittamalla ensin isot oksat paikoilleen. Etenen oksan muotoilu kerrallaan yleensä alhaalta aloittaen. Tämän jälkeen teen edelleen valintoja, mitä oksia tulen käyttämään ja mitä lähtee pois ja niin edelleen.


Usein käy niin, että kuvan ottamisen jälkeen huomaan tasaista taustaa vasten epäkohtia, joihin ei pyörityspöydällä tule kiinnittäneeksi huomiota. Tämän kuvan ottamisen jälkeen olen tehnyt pieniä muutoksia oksien asennoissa. Kaikki oksat on langoitettu tämän vuoden kasvua lukuunottamatta. Puulla on korkeutta 90 cm ja rungon paksuus on 4,5 cm. Ensimmäinen muotoilu meni hyvin ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

Talven keramiikkakurssilla teen tälle pyöreän ja suhteellisen matalan ruukun, johon istutan sen ensi keväänä. Seuraavat pari vuotta tämä saa kasvaa suhteellisen rauhassa ja kerätä voimia, jonka seurauksena oksiin pitäisi ilmaantua paljon takasilmuja. Isompaa muotoilua pääsee tekemään luultavammin  2021 syksyllä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti