keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Talvetushommia

Tänä vuonna laitoin puut talviteloille hieman tavanomaista aiemmin. Myöhemminkin olisi ehtinyt aivan hyvin, mutta sattui olemaan aikaa käytettävissä, joten ryhdyin tuumasta toimeen. Ensimmäinen satsi meni maata vasten jo ennen lokakuun puoliväliä, loput marraskuun lopussa. Tänä aamuna mittari näytti kuutta pakkasastetta, joten hyvään aikaan tuli loput talvetushommat ajoitettua.



Talviasetuksissa puiden sijainti ja valonsaanti eivät muutu oleellisesti kesän asetuksista. Lasken puut pöytätasolta maata vasten ja asetan ne mahdollisimman lähelle toisiaan. Tämä on sellaista kivaa tetrishommaa. Tai kivaa ja kivaa, tämä on niitä harvoja kertoja kun tulee mietittyä, että onkohan puita jo vähän liikaa. Puiden kanssa saa olla hyvin varovainen, etteivät oksat katkea niitä toisiaan vasten aseteltaessa. Varsinkin langoitettujen oksien kohdalla kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Ruukkujun ympärille ja väliin laitan kuorikatetta. Tarkoituksena on huolehtia siitä, ettei kylmä tuuli pääse puhaltamaan ruukkujen alle. Kaikki bonsaini ovat Suomen oloihin sopeutuneita lajikkeita, joten tämän erityisemmälle kylmänsuojaukselle ei ole tarvetta.





Lannoittamisen lopetin 26 päivä syyskuuta. Syyskuun aikana ja sen jälkeen puita ei ole tarvinnut oikeastaan kastella juuri lainkaan. Märkä keli on pitänyt siitä puolesta huolen.

Tämän vuoden osalta bonsaihommat alkaa olla taputeltuna. Ihan kokonaan ilman bonsaita ei tarvi olla onneksi talvellakaan. Tämä on hyvää aikaa ruukkujen ja kesän bonsaisuunnitelmien tekemiselle. Keväällä hommat jatkuvat taas ensisijaisesti ruukutuksen merkeissä. Tavoitteena on päästä laittamaan itse kerättyjä puita itse tehtyihin ruukkuihin.

1 kommentti: