lauantai 11. tammikuuta 2020

Keramiikkakurssin satoa

Tämän syksyn ja talven keramiikkatyöskentelyyn voi olla vain tyytyväinen. Varsinkin tekniikan suhteen tuntuu tulleen otettua isoja askeleita eteenpäin. Seuraavaksi vähän yhteenvetoa ja listausta tekemisestä ja tekemisen vaiheista.

1. Kaikki lähtee liikkelle suunnittelusta. Mitä tarkemmin asiat suunnittelee, sen helpompaa itse tekeminen on. Oleellista on miettiä ennen tekemistä, mitä kaikkea ruukun tekemisessä tarvitsee ottaa huomioon. Tämä pätee niin ajan käyttöön, materiaaliin (savia on erilaisia), työvaiheisiin, apuvälineisiin, viimeistelyyn kuin polttoon, eli kaikki tekijät pitää huomioida.

Aikaa yhden ruukun tekemiseen kuluu helposti aikaa paljon arvioitua enemmän.

2. Apuvälineiden käyttäminen ja valmistaminen. Sisäinen muotti, levytekniikka & kostea savi on osoittautunut toimivaksi komboksi. Tein nyt kuluneen syksyn aikana kaikki ruukut tällä tekniikalla. Samoin sabluunoiden käyttö on mahdollistanut tarkan jäljen aikaan saamisen. Kaksi ruukkua tein myös sisäisellä muotilla siten, etten käyttänyt ollenkaan paperia päällä. Tuo käyttämäni vaahtomuovi tuntuu hylkivän savea jonkin verran.

Käyttämäni levyn paksuus vaihtelee noin 1cm - 1.2cm välillä. Kun yhdistän ruukun reunalevyjä toisiinsa, teen sen siten, että jätän levyjen väliin ehkä sentin verran tilaa ja painelen siihen savimakkaran väliin siten, ettei sinne jää ilmaa. Sitten tasoitan reunan pyyhkimällä ylimääräiset savet pois.

Sabluunat (reunaprofiili) olen tehnyt joko 3d printterillä tai vannesahalla.

3. Viimeistelyn teen muotin poiston jälkeen siinä vaiheessa, kun savi on päässyt vähän kuivahtamaan. Nyt puhutaan ehkä nahankuivasta savesta. Viimeistelyssä olen käyttänyt yleensä savityösettien puutyökaluja.

4. Viimeistelyn suhteen olen päätynyt toistaiseki siihen, etten lähde lasittamaan ruukkuja. Kokemusten perusteella jälki ei ole ollut sellaista, mihin voisi olla tyytyväinen, johtuen pääasillisesti saatavilla olevista lasitteista ja lasittamiseen liittyvistä välineistä.

5. Työn kannattaa antaa kuivua mahdollisimman hitaasti. Varsinkin mitä isompi työ, sen hitaampi kuivatus. Itse olen kuivattanut näitä isossa muovipussissa, johon olen tehnyt reikiä ilmanvaihtoa varten.

Savityökurssin aikana kannattaa kokeilla paljon uusia juttuja, erilaisia muotoja ja tekniikoita. Näin oppii paremmin, mikä omalla kohdalla toimii ja mikä ei.

(Kuvia tulossa)


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti